sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

Terapian vaikuttavuudesta

Sain hiljattain myönteisen lukijakommentin ja palautteen kirjasta. Kiitokset sen lähettäjälle. Siinä oli myös kysymys psykoterapian vaikuttavuudesta. Tästä aiheesta olisi mahdollista käydä enemmänkin keskustelua, jos se kiinnostaa. Kommentoin itse pian lukijan kysymystä, mutta olisi hienoa saada muitakin terapiakokemuksia mukaan keskusteluun. Sitä voisi jatkaa vaikka kirjan Facebook-sivulla, siellä kommentointi onnistuu helpommin.
Tässä se kommentti ja kysymys:
Luin kirjasi ja olen käynyt vajaan vuoden myös psykoterapiassa (KAT). Kirjasi antoi noin 10 kertaa enemmän kuin lähes vuoden terapia. Voisi siis olettaa, että kirjasi on parempi ja halvempi keino kuin huono tai keskinkertainen psykoterapia. Kirjaasi pitäisi varmaan markkinoida Kelallekin. Tulisi halvemmaksi yhteiskunnalle ja henkilölle kuin kalliit terapiat. Oletko itse törmännyt usein ilmiöön, että psykoterapia ei tuo mitään uutta näkökulmaa itseen ja elämään, uusia tapoja ajatella jne?

Kysymys on tärkeä ja toivottavasti se herättää keskustelua terapian vaikuttavuuskokemuksista.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olipa onnellinen sattuma, että osuin ystäväni vinkistä googlaamaan kirjaasi Joustava mieli ja sitä kautta löysin blogiisi.

Olen itse juuri saanut työterveyslääkäriltä suosituksen hakeutua psykoterapiaan, jota olen varsinkin kustannustensa takia halunnut lykätä ja lykätä. Lukijakommentti antaakin toivoa - että on olemassa työkaluja käsitellä ja työstää omia toiminta- ja ajattelumalleja ilman kallista terapiaa. Tästä voisin ainakin aloittaa.

Laitankin heti kirjan ja työkirjan tilaukseen.

Kiitos lukijalle ja kiitos Arto palautteen julkaisemisesta.

Espoosta
Maria

Anonyymi kirjoitti...

Jätin tuon alla olevan kommentin kirjasta joku aika sitten. Haluan vielä kommentoida, että pelkkä kirjan lukeminen oli 10 yli kertaa hyödyllisempää kuin psykoterapiassa käynti. Läheskään kaikkia kirjan harjoituksia en ole vielä tehnyt, joten lopullinen hyöty tulee varmasti olemaan vieläkin suurempi, sen verran hyviltä harjoitukset vaikuttivat.

Olisi kiva tosiaan tietää enemmän psykoterapian vaikuttavuudesta. Ainakin itsestä tuntuu, että viikosta toiseen kuulumisten ja elämänhistorian kertominen ei tuo mitään uutta. Ne ovat asioita, mitä on jo ilman terapiaakin käynyt monia kertoja läpi ja niiden jauhaminen vaan lisää masennusta. Kuinkahan paljon Kelan rahoja valuu hukkaan tyhjänpäiväisiin terapioihin, kun paljon parempia tuloksia voi saada esim. kirjallasi.

Anonyymi kirjoitti...

Hei vaan kaikille tämän blogin lukijoille ja tietenkin sen kirjoittajalle,Artolle!

Itse työskentelen mielenterveysalalla, ja olen laittanut merkille, että kaikki terapiat tai terapeutit eivät tuota tuloksia. On säälittävää olla hoitamassa henkiöä, joka on useita vuosia käynyt esim. psykodynaamisessa terapiassa ja tietää itsestään paljon sekä osaa puhua asioistaan, mutta hallinnantunnetta tai vitalisuutta eläämäänsä se ei ole henkilölle tuonut. Tämän vuoksi vaikuttavuustutkimukset, niiden julkaiseminen ja tiedottaminen asiakkaille on erityisen tärkeää. Nyt juuri Ylen Teemalla on mielenkiintoinen dokumentti, joka tuo esille lääke- ja leikkaushoitojen ongelmat(plaseboefekti)ja puutteet niiden tehokkuussa. Se korostaa erityisesti yksinkertaisten harjoitteiden ja psykoedukaation vaikuttavuuden mielen ja kehon terveydelle.
Kiitoksia asiallisista lirjoituksista, Arto.