Onnen metsästyksestä

Onnellisuudesta kirjoitetaan paljon ja se on myös HOT-käyttäytymisterapiassa tarkastelun valokiilassa.  Onnellisuusansa – kirjassa Russ Harris ravistelee puhuttavalla tavalla tunteisiin kytkettyä onnen etsintää.

Samaa aihetta käsittelee myös Kodin kuvalehden numerossa 3 2013 ollut lyhyt haastatteluni, jossa tarkastellaan näitä uskomuksia otsikolla ”Onnen jahtaaminen on ansa”. Voit ladata myös tulostettavan version jutusta.

Eräässä sarjakuvassa mies kysyi toiselta: ”Miksi et voi olla onnellinen?” Toinen vastasi: ”en ehdi, kun yritän kaiken aikaa olla olematta surullinen.”

Elämä voi  sisältää enemmän kuin onnen etsintää

Onnellisuustutkijat ovat kinnostuneita siitä, miten onnellisuus ja elämän merkityksellisyys liittyvät yhteen – ja mitä eroja niissä on. Heidän mukaansa onnellisen elämän metsästys johtaa helposti omien tarpeiden tyydyttämisen jahtaamiseen;  onnellisuus tulee siitä, kun ne toteutuvat.

Samojen tutkijoiden mukaan onnellisuus ilman merkitystä voi johtaa pinnalliseen, minäkeskeiseen tai jopa itsekkääseen elämään. Asiat sujuvat hyvin, elämä on helppoa, tarpeet tulevat tyydytetyksi; ollaan hyvässä kunnossa ja voidaan ostaa niitä tuotteita, joita halutaan. Kyselyissä onnellinen elämä määritellään yleensä myös stressivapaaksi ja huolettomaksi.

Tarpeentyydytys ohjaa myös eläinten käyttäytymistä. Nekin voivat olla ”onnellisia” tässä merkityksessä. Toisin kuin eläimillä, ihmisillä on kuitenkin  kyky etsiä ja löytää mielekkyyttä ja tarkoitusta elämälleen. Eräs maailman johtava onnellisuuden tutkijan, Martin  Seligmanin mukaan ihmiset etsivät onnellisuutta kolmesta suunnasta: mielyttävästä elämästä, sitoutuneesta elämästä ja merkityksellisestä elämästä.

Hän  toteaa, että ”elämän tarkoitus löytyy usein siitä, kun valjastaa lahjakkuutensa yhteisön palvelukseen, ja kokee palvelevansa jotakin, joka on oman minän ulkopuolella.” Merkitystä voi lisätä vaikkapa muiden auttaminen, hyväntekeväisyys, lasten kasvattaminen ja ympäristönsuojeluun omistautuminen.

Kuten Viktor Frankl kirjassaan Ihmisyyden rajalla kuvaa, niin ääriolosuhteissa keskitysleirillä elämän merkityksellisyys vaikutti vahvasti  hengissä säilymiseen. Omassa elämässään Frankl teki useita valintoja, joita ohjasivat hänen arvonsa, eivätkä mielihalut tai stressin helpottaminen.

Minkä palveluksessa elämäsi on? 

Hyväksymis- ja omistautumisterapiassa merkityksen löytäminen tarkoittaa omien arvojen kirkastamista ja omistautumista  niiden toteuttamiseen. Arvojen toteuttaminen ei takaa tunnetasolla onnellisuutta, koska monet merkittävät asiat sisältävät stressiä, huolia ja vaikeuksia.

Arvojen toteuttaminen näkyy niin pienissä arjen valinnoissa kuin suurissa, vaikutusvaltaisissa valinnoissa. Teemme joka päivä kymmeniä valintoja –  tietoisesti tai autopilotin ohjaamana.

Elinvoimaisuus tulee siitä, kun kokee elävänsä merkityksellistä ja omien valintojen ohjaamaa aktiivista elämää. Myös käyttäytymismuutokset, kuten elämäntapojen korjaukset, päihteettömyys tai tupakoinnin lopettaminen, onnistuvat todennäköisemmin silloin, kun muutokset pohjaavat itse valittuihin arvoihin.
                                                               *********

Tähän juttuun antoi inspiraatiota myös  alla mainittu artikkeli, joka on kokonaisuudessaan lukemisen arvoinen:

There’s more in Life Than Being Happy (The Atlantic, 9.1. 2013)

Blogistani