Psykologinen joustavuus koostuu kuudesta osa-alueesta, jotka on kuvattu alla olevassa kuvassa. Niitä kaikkia voidaan kehittää. Kun haluaa aloittaa harjottelun, sitä voisi verrata kuntosaliohjelman laatimiseen. Jotkut harjoitteet ovat hyödyllisempiä kuin toiset, ja siksi kaikkien ei kannata treenata kaikkia osia samalla tavalla.
Psykologinen joustavuus on yhteydessä psyykkiseen hyvinvointiin ja se mahdollistaa arvojen toteuttamisen epämiellyttävistä ajatuksista ja tunteista huolimatta. Joustava mieli – kirjassa on kaikkiin kuuteen osa-alueeseen noin 10 harjoitusta, joita voi kokeilla. Alla olevaa arviointityökalua voi täyttää myös itsenäisesti, kun lukee kirjasta etenkin luvut 5 – 6 sekä varsinaiset kuuden osa-alueen esittelyt (luvut 8 – 13).
Esimerkki ja profiilin laatiminen
Kuvassa on psykologisen joustavuuden profiiliarviointi. Sen avulla voidaan räätälöidä valmennusohjelma, jossa otetaan yksilöllisyys huomioon.
Jokainen osa-alue on arvioitu asteikolla 1 – 5 graafisesti, missä 5 = todella vahva osa-alue, ja rasti piirretään osa-alueen laatikon kohdalle, ja vastaavasti 1 = erittäin heikko, jolloin rasti piirretään katkoviivan alkuosaan. Mitä laajempi pinta-ala rastit yhdistämällä muodostuu, sitä enemmän psykologista joustavuuta.
Esimerkissä asiakkaalla omistautuminen arvojen mukaisiin tekoihin on tasolla 2 ja suhde ajatuksiin tasolla 1. Siinä kaksi tärkeintä kehittämiskohdetta. Hän ei siis toteuta arvojen mukaisia tekoja, vaan elämä on passiivista. Se voi olla myös arvojen vastaista, jopa itseä vahingoittavaa käyttäytymistä. Lisäksi hän on jumiutunut arvosteleviin ajatuksiin ja selitysajatuksiin, jotka vaikeuttavat häntä toteuttamasta arvojaan (” ei siitä kuitenkaan mitään tule” – ajatus).
Asiakas hyötyy eniten juuri ajatusten eriyttämisen harjoittelusta (Joustava mieli luku 8 ja sen harjoitukset sekä arvojen mukaisten tekojen suunnittelusta ja toteuttamisen lisäämisestä (aktivointi), JM-kirjan luku 13, ja etenkin psykologisten esteiden käsittelystä.
Sain tehtyä psykologisen joustavuuden profiilityökalun valmiiksi. Sen avulla voi alkaa laatimaan profiilia hyväksymis- ja omistautumisterapian työskentelyn pohjaksi, joko tukemaan Joustava mieli kirjan itseopiskelua tai asiakastyössä. Profiili palvelee käsitteellistämistä, ja se on hyödyllistä tehdä, koska se toimii karttana varsinaisessa muutostyöskenteyssä.
Klikkaa harjoituksen nimeä: psykologisen joustavuuden profiilityökalu 1.0, niin saat sen ladattua
Kommentteja otetaan mielellään vastaan,
Terveisin
Arto