Tietoja
Kuka olen?
Olen psykologi ja kouluttajapsykoterapeutti, joka on erikoistunut hyväksymis- ja omistautumisterapiaan. Missiona minulla on työssäni auttaa ihmisiä oppimaan psykologisia mielen joustavuuden taitoja, jotka lisäävät hyvinvointia.
Olen kouluttanut mielenterveyden ja hyvinvoinnin ammattilaisia vuodesta 2010 käyttämään näitä näyttöön pohjautuvia modernin psykoterapian menetelmiä. Lisäksi olen toiminut Tampereen yliopistolla kognitiivisen käyttäytymisterapian psykoterapeuttikoulutuksissa erilaisissa kouluttajan tehtävissä, viimeksi kouluttajapsykoterapeuttien kouluttajana 2023 – 2024.
Pidän mielelläni myös lyhyitä tietoiskuja ja koulutuksia psykologisen joustavuuden kehittämisestä.
Olen kirjoittanut Duodecimin kustantamana kaikkiaan seitsemän opaskirjaa HOT – menetelmistä ja psykologisesta joustavuudesta. Niistä ensimmäinen, Joustava mieli, ilmestyi vuonna 2009, ja siitä on otettu kaikkiaan 28 lisäpainosta. Kirjoistani löytyy lisätietoja Duodecimin verkkokaupan sivuilta.
Taustaa
Opiskelin aluksi kasvatustieteitä ja työskentelin valmistumisen jälkeen pitkään aikuiskouluttajana. Nuo vuodet hioivat pedagogisia taitojani ja opettivat paljon siitä, mikä on olennaista aikuisten oppimisen tukemisessa.
Sen jälkeen opiskelin psykologiksi ja myöhemmin psykoterapeutiksi ja ryhdyin työskentelemään mielenterveyden ja mielen hyvinvoinnin alueelle. Tämä työuran vaihe alkoi noin 25 vuotta sitten, ja jatkuu edelleen. Tärkeimmät työtäni ohjaavat arvoni, jotka ovat vaikuttaneet myös uravalintoihin, ovat pysyneet kaiken aikaa samoina: auttaa ihmisiä oppimaan.
Terapiasuuntauksista hyväksymis – ja omistautumisterapia oli luonteva erikoistumisen kohde sen kahden keskeisimmän tavoitteen vuoksi. Tärkeintä siinä on auttaa ihmisiä kirkastamaan itselleen sitä, mikä on heille tärkeää, mikä tuo mielekkyyttä elämään ja millaisia arvoja haluaa vaalia omissa valinnoissaan.
Toinen tärkeä tavoite on opettaa sellaisia mielen joustavuuden taitoja, joiden avulla voi taklata psykologisia esteitä, kuten vaikeiden ajatusten ja tunteiden vaikutusvaltaa omien arvojen vaalimisen ja tavoitteiden tieltä. Tällainen taitovalmennus edustaa juuri sellaista työtä, jonka tunnen mielekkääksi.
Olen vähitellen luopumassa psykoterapiatyöstä, koska haluan keskittyä kouluttamaan mielenterveyden ja hyvinvoinnin ammattilaisia soveltamaan hyväksymis- ja omistautumisterapian menetelmiä omassa työssään.
Lisäksi aion tulevaisuudessa panostaa muutenkin kouluttamiseen ja lyhyiden blogitekstien kirjoittamiseen.
Mitä HOT on?
HOT edustaa uusinta, kolmannen aallon kognitiivisen käyttäytymisterapian suuntausta. Sen vaikuttavuudesta on maailmalla ja myös Suomessa saatu yhä enemmän näyttöä (yli tuhat julkaistua vaikuttavuustutkimusta).
Työskentelyssä on kaksi päämäärää: ensinnäkin auttaa elämään elinvoimaista, rikasta ja merkityksellistä elämää. Tämän tavoitteen tukemiseksi käytetään aikaa sen selkiyttämiseen, mitä asiakas pohjimmiltaan haluaa elämältään; mikä on tärkeää ja merkityksellistä. Tätä kutsutaan arvojen kirkastamiseksi.
Toinen päämäärä on opettaa taitoja, jotka auttavat käsittelemään epämiellyttäviä tai tuskallisia ajatuksia ja tunteita uudella tavalla. Näitä taitoja kutsutaan tietoisuustaidoiksi (”mindfulness”). Tietoisuustaidot auttavat keskittymään nykyhetkeen avoimesti ja sallivasti. Niiden avulla voi oppia huomaamaan ajatukset ajatuksina ja tunteet tunteina, jolloin niiden vaikutusvalta pienenee.
Silloin on mahdollista kohdata jopa kaikkein vaikeimmat ajatukset, tunteet, mielihalut, muistot ja kehon tuntemukset (kipu mukaan lukien) ilman, että ne saavat ylivaltaa. Kun tätä taitoa oppii, voi katkaista negatiivisten, itseä vahingoittavien käyttäytymistaipumusten ketjun, josta on voinut kärsiä vuosikausia. Taitojen kehittymisen myötä voi päästää irti haitallisista sisäisistä säännöistä ja uskomuksista, nousta omien pelkojensa yläpuolelle ja muuttaa omaa lähestymistapaa elämää kohtaan.
Hyväksymis- ja omistautumisterapia on tuonut mukanaan aivan uudenlaisia hoitomenetelmiä, mutta se soveltaa myös monia perinteisen kognitiivisen käyttäytymisterapian menetelmiä, kuten altistusta, käyttäytymisen aktivointia, ongelmanratkaisutaitoja ja sosiaalisten taitojen harjoittelua.
Sitä käytetään mm. ahdistuneisuuden, masennuksen, kipupotilaiden, stressi- ja unettomuusongelmien, parisuhdeongelmien, päihdeongelmien, vihaisuuden ja psykoosien hoidossa. Se on luultavasti nopeimmin leviävä terapiasuuntaus maailmalla tällä hetkellä juuri hyvine tulostensa perusteella.
Mikä on hyväksyvän tietoisen havainnoinnin rooli HOT - työskentelyssä?
Kyseessä on mindfulness – pohjainen käyttäytymisterapia, ja hyväksyvä havainnointi edustaa tärkeintä tapaa opetella kohtaamaan psykologiset esteet uudella tavalla. Tavoitteena ei siis ole rentoutumisen lisääminen ja hyvän olon metsästäminen, eikä se itsessään ratkaise ainuttakaan elämänongelmaamme.
Tässä on hyvin HOT – näkökulmaan sopiva esittely siitä, mitä mindfulness voi tarjota. Alussa kuvataan, miten tunnekoukku (kiukku) olisi tärkeää oppia huomaamaan kehossa ja mielessä, jotta voisi valita itse käyttäytymisen (vrt. psykologisen joustavuuden nelikenttä).
Mindfulness tarkoittaa kykyä tiedostaa, mitä tapahtuu juuri nyt mielessä ja kehossa, ilman että se automaattisesti ottaa ohjat
Ärsykkeen ja reaktion välissä on pieni tila.
Tässä tilassa sijaitsee valtamme valita oma reaktiomme.
Valitussa reaktiossa sijaitsee vapautemme ja mahdollisuus kasvuun. (Viktor Frankl)