maanantai 6. helmikuuta 2012

Tietoinen läsnäolo omassa elämässä

Kokeilin itse erästä ikivanhaa tietoisen läsnäolon harjoitusta, ja innostuin sen vaikutuksista. Laitan harjoituksen tähän vapaasti kokeiltavaksi kaikille halukkaille.

Harjoitus on nimeltään Kiitollisuuslista. Alla on sen tavoite ja ohjeet.  Harjoitus muistuttaa ensisilmäykseltä positiivisen ajattelun harjoittelua.  Siitä ei kuitenkaan ole kyse, vaan tietoisesta läsnäolosta omassa elämässään. Siksi nimettäviä kiitollisuuden kohteita on joka päivälle kymmenen, eikä vaikkapa viisi. Juuri ne viimeiset, ja niiden miettiminen panevat harjoituksen tekijän tiukille: olenko kulkenut tänään silmät ja muut aisit avoinna, vai ei-tietoisesti, mieli täynnä?

Jos kulkee mieli täynnä ajatuksia, suunnitelmia tulevasta, murehtii, analysoi, arvioi, ennustaa tai vaikkapa haaveilee, niin saattaa menettää hetkiä, joista koostuu elämän kauneus - pieniä läsnäolon kokemuksia.

Jos sen sijaan tämän harjoituksen avulla oppii kiinnittämään enemmän huomiota siihen, mitä tapahtuu juuri nyt - olemaan tietoinen siitä, niin harjoitus auttaa oleman enmmän läsnä omassa elämässään.

Siis: jos kokeilet tätä, niin etsi sitkeästi joka päivä ne kymmenen asiaa, joista olet kiitollinen. Löydä ne, ja opi vähitellen huomaamaan ne jo silloin,  kun kohtaat ne, ei vain jälkikäteen!

Harjoitusta varten tein päiväkirjan, ja sen voi ladata täältä.

Tiivistelmä harjoituksesta:


Tavoite
Tulla tietoiseksi asioista, joita kohtaat päivittäin, ja oppia tietoista läsnäoloa omassa elämässä
Ohjeet
  • Käytä joka päivä hetki aikaa ja nimeä kaikille sormillesi (yhteensä 10) asia, joista olet kiitollinen. Älä luovuta, vaikka tehtävä vaikeutuu muutaman ensimmäisen mieleesi tulevan asian jälkeen. Juuri ne viimeiset on  tärkeä löytää.
  • Alla muistin tueksi päiväkirja, johon voit merkitä tehtyäsi harjoituksen, ja jos haluat muistaa siitä jotakin, niin kirjaa se huomioita osioon

Ei kommentteja: