maanantai 16. syyskuuta 2013

Negatiivisesta ajattelusta YLE Puheessa

Olin Ylen Puheen aamuvieraana 12.9. aiheena negatiivinen ajattelu: voiko ja  pitäisikö sille tehdä jotakin.
Tämä aihe on ihan HOT-mallin ytimessä, ja siksi kommentoin sitä lyhyesti. Varsinainen keskustelu löytyy Yle Areenasta.

Ajatuksia emme voi pohjimmiltaan valita itse, vaan ne ovat automaattisia reaktioita johonkin, mitä juuri tapahtuu. Ne ovat muotoutuneet omista elämänkokemuksistamme, ja heijastavat siis historiaamme. Siksi kaksi ihmistä reagoi erilaisilla ajatuksilla täysin samaan tapahtumaan. Mitä enemmän yrittää päästä eroon epämiellyttävistä ajatuksista, sitä enemmän ne saavat voimaa.

Ajatuksia vastaan ei onneksi tarvitse taistella. Kaikki ne ovat normaaleita ja luonnollisia reaktioita. Esimerkiksi murehtimalla tulevasta ja pelottelemalla pahimmasta  etukäteen "suojeleva mieli" yrittää auttaa meitä selviämään. Mieli valmentaa kohtaamaan pahimman, ennakoi eri vaihtoehtoja ja lisäksi se yrittää ratkoa tulevaa ongelmaa - unohtaen, että sitä ei ole olemassa vielä muuta kuin mielessämme.

Näin syntyy  tunne, että teemme ongelmalle jotakin, ja lisäksi välttelemme murehtimalla kohtaamasta ehkä epämiellyttävämpää tunnetta, joka huoleen liittyy. Koska murehtiminen on joskus palkitsevaa ja hyödyllistä, niin se yleistyy ja voi lisääntyä ajan myötä. Kaikki murehtivat joskus. Kiinnostavampaa kuin huoliajatuksen sisältö on sen funktio: mitä ajatuksesta seuraa? Edistääkö se hyvää elämää vai jumittaako se? Jos se jumittaa, niin yleensä se kertoo siitä, että ajatuksesta on tullut tosiasia ja se on alkanut edustaa todellisuutta. Jos ajatus hyödyttää, sitä kannattaa kuunnella: voimme siis oppia valitsemaan, kuinka reagoimme ajatuksiimme!

HOT tarjoaa työkaluja muuttaa suhdetta näihin ajatuksiin. Tällainen mielen jooga opettaa näkemään ajatukset ajatuksina, ei tosiasioina. Ajatukset itsestämme eivät ole yhtä kuin se ihminen, johon ne viittaavat. Kukaan muukaan ihminen ei ole yhtä kuin ajatuksemme hänestä. Ajatukset tulevaisuudesta eivät ole yhtä kuin tulevaisuus, muistot menneestä eivät ole yhtä kuin menneisyys.
Ajatuksilla emme voi myöskään luoda itsellemme hyvää elämää, vaan se rakentuu teoista  - siitä, että omistautuu omien arvojen toteuttamiseen.
 Jos aihe kiinnostaa, kuuntele haastattelu Yle Areenasta.

Ei kommentteja: