sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Matkustajat bussissa -vertaus

Tein uuden videon HOT - klassikosta Matkustajat bussissa. Voit katsoa videon tästä:

Harjoitus kuvaa suhdettamme ajatuksiin. Ne voivat muodostaa vaikutusvaltaisia esteitä, kun liikumme kohti tärkeää. Niiden vaikutusvalta perustuu siihen, että otamme ne kaikki vakavasti, tottelemme niitä ja niiden pelottelut tuntuvat tosilta - ja unohdamme, että ajatukset ovat ajatuksia. Oikeasti ajatus tulevasta ei ole yhtä kuin tuleva, ajatus itsestä ei ole yhtä kuin minä tai ajatus siitä, mitä pitää tehdä ei ole aina  yhtä kuin se, mitä kannattaa tehdä. Tämän erottelun tunnistaminen avaa mahdollisuuden vapautua ajatusten ylivallasta.

Videoon liityy oheisharjoituksia. Yksi niistä on harjoitus, jossa opetellaan tunnistamaan omia matkustajia. Se on nimeltään Nimeä omat matkustajasi. (Voit ladata sen tästä).

Meillä kaikilla on omat matkustajamme bussissa. Tätä on olla ihminen...  (jatkuu...)


Matkustajat haluavat kuljettajalta huomiota ja toivovat, että kuuntelemme niitä. Ne haluavat myös päättää puolestamme, mihin suuntaan bussi kulkee. Niiden valta piilee siinä, että ne osaavat usein hyvin hienovaraisesti taivutella kuljettajan toimimaan oman tahtonsa mukaan. Emme läheskään aina edes huomaa niiden vaikutusvaltaa valintoihimme.

Miten oppia kohtaamaan matkustajat uudella tavalla?


Kuljettajan olisi tärkeää tutustua matkustajiin ja tulla tietoisemmaksi niistä. Siitä syystä kannattaa opetella taitoja katsella matkustajiasi hiukan kauempaa, uteliaasti ja tutkivasti. Silloin voit nähdä ne sellaisina kuin ne oikeasti ovat, etkä sellaisina, millaisia ne näyttävät olevan: pelottavia, voimakkaita, viisaita, aina oikeassa, ehdottomia ja hyvin epämiellyttäviä.
Tutustuminen matkustajiin auttaa sinua paremmin pysymään itse valitsemassasi suunnassa riippumatta siitä, mitä matkustajat sanovat. Bussin matkustajat ovat historiasi, ja sen kanssa matkaa on tehtävä. Vaikka historiasi olisi millainen tahansa, niin voit luoda uutta historiaa alkaen nykyhetkestä. Kun liikut kohti sinulle tärkeää, kohti sellaista, mistä välität todella paljon, otat riskin joutua kohtaamaan juuri niitä ajatuksia, tunteita ja tekoja, joita kaikkein vähiten haluaisit kohdata.
 Tärkeää on oppia se, miten muuttaa suhdetta näihin matkustajiin bussissa. 

Millaisia taitoja tarvitset?


Voit oppia taitoja, joiden avulla kohtaat epämiellyttävät ajatuksesi ja tunteesi uudella tavalla:
  • Et torju etkä välttele niitä, vaan ne saavat tilaa bussissa. 

  • Et vatvo niiden viestejä. Voit kuulla ne, mutta pääosin kohdistat huomiosi tiehen, jotta pysyt suunnassa, ja voit katsella 
maisemia. 

  • Et pyri muuttamaan niitä. Hyväksyt ne sellaisina kuin ne ovat. 

  • Et anna niiden ohjata käyttäytymistäsi. Päätät itse, mitä tietä 
ajat ja mihin. 


(Lähde: Pietikäinen, A. Kohti arvoistasi. Duodecim 2014.)


Ei kommentteja: