maanantai 15. tammikuuta 2018

Matkustajat bussissa 2018 versio

Tässä uusittu (myös lyhyempi) versio HOT - klassikosta nimeltä matkustajat bussissa:

”Tätä on olla ihminen. Meillä kaikilla on omat matkustajamme bussissa. Ne haluavat kuljettajalta huomiota ja toivovat, että kuuntelemme niitä. Ne haluavat myös päättää puolestamme, mihin suuntaan bussi kulkee.

Niiden valta piilee siinä, että ne osaavat usein hyvin hienovaraisesti taivutella kuljettajan toimimaan oman tahtonsa mukaan. Emme läheskään aina edes huomaa niiden vaikutusvaltaa valintoihimme.

Sen vuoksi kuljettajan olisi tärkeää tutustua matkustajiin ja tulla tietoisemmaksi niistä. Siitä syystä opettelet kirjan toisessa osassa taitoja katsella matkustajiasi hiukan kauempaa, uteliaasti ja tutkivasti. Silloin voit nähdä ne sellaisina kuin ne oikeasti ovat, etkä sellaisina, millaisia ne näyttävät olevan: pelottavia, voimakkaita, viisaita, aina oikeassa, ehdottomia ja hyvin epämiellyttäviä.

Tutustuminen matkustajiin auttaa sinua paremmin pysymään itse valitsemassasi suunnassa riippumatta siitä, mitä matkustajat sanovat.”

                                                        *****

”Bussin matkustajat ovat historiasi, ja sen kanssa matkaa on tehtävä. Vaikka historiasi olisi millainen tahansa, niin voit luoda uutta historiaa alkaen nykyhetkestä. Kun liikut kohti sinulle tärkeää, kohti sellaista, mistä välität todella paljon, otat riskin joutua kohtaamaan juuri niitä ajatuksia, tunteita ja tekoja, joita kaikkein vähiten haluaisit kohdata.

Kirjan toisessa osassa keskitytään siihen, miten muuttaa suhdetta näihin matkustajiin bussissa. Opit taitoja, joiden avulla kohtaat epämiellyttävät ajatuksesi ja tunteesi uudella tavalla:


  • Et torju etkä välttele niitä, vaan ne saavat tilaa bussissa.
  • Et vatvo niiden viestejä. Voit kuulla ne, mutta pääosin kohdistat huomiosi tiehen, jotta pysyt suunnassa, ja voit katsella maisemia.
  • Et pyri muuttamaan niitä. Hyväksyt ne sellaisina kuin ne ovat.
  • Et anna niiden ohjata käyttäytymistäsi. Päätät itse, mitä tietä ajat ja mihin."


Katkelma teoksesta: Arto Pietikäinen. ”Kohti arvoistasi” (Duodecim, 2014).

Ei kommentteja: