tiistai 20. joulukuuta 2022

Kymmenen podcastia, joissa keskustellaan HOT - työotteesta

 SUOSITELLUT PODCAST – JAKSOT, JOISSA KÄSITELLÄÄN HOT - TYÖOTETTA

On ollut hienoa osallistua näihin kaikkiin keskusteluihin, ja haluan jakaa tässä ne myös muille podcastien ystäville 

MITEN LÖYDÄT HYVÄN JA MIELEKKÄÄN ELÄMÄN ARVOJEN AVULLA - PODCAST

 

Kuvaus:

Vuoden ensimmäiseen jaksoon minulla oli suuri kunnia saada vieraaksi henkilö, jonka ajatuksia olen siteerannut omissa valmennuksissa enemmän kuin kenenkään toisen. Teemaksi valitsimme arvot ja pohdimme useammasta näkökulmasta, miten niiden avulla jokainen meistä voi onnistua rakentamaan itselleen omannäköisen ja mielekkään elämän. Mutta mitä arvoilla ihan tarkalleen ottaen tarkoitetaan, millaisia väärinymmärryksiä niihin liittyy ja miten kuka tahansa voi oppia hyödyntämään niitä elämässään? Miten tavoitteen asettaminen ja arvot liittyvät toisiinsa ja miten erottaa huono tavoite hyvästä? Voimmeko me ihmiset elää arvojemme vastaisesti ja mistä se johtuu? Miten löytää voimavaroja ja uskallusta tehdä isoja muutoksia elämässä? Miten päästä yli omista haitallisista uskomuksista ja hyödyntää omia arvoja onnistuakseen elämäntaparemontissa? Näitä ja muita teeman kysymyksiä kanssani jaksossa pohtii psykologi ja kouluttajapsykoterapeutti Arto Pietikäinen.

 

ITSETUNTO JA HYVÄKSYVÄ SUHTAUTUMINEN ITSEEN – PSYKOPODIAA, JAKSO 100

 

Kuvaus:

Moni toivoo parempaa itsetuntoa, mutta usein hyödyllisempää olisi opetella hyväksyvämpää suhtautumista itseen ja itseä arvosteleviin ajatuksiin. Tämän jakson aiheena on itsetunto ja joustava, hyväksyvämpi suhtautuminen itseen ja itseä arvosteleviin ajatuksiin.

Psykologi Nina Lyytisen asiantuntijavieraana aiheesta keskustelemassa on psykologi, kouluttajapsykoterapeutti ja tietokirjailija Arto Pietikäinen. Hänen uusin kirjansa on Joustava mieli ja hyvän itsetunnon ABC (Duodecim 2021).

Nina ja Arto käsittelevät mm. seuraavia kysymyksiä:

 • Mistä itsetunnosta on kyse?
 • Miksi itsetunnon pönkittämisestä ei välttämättä ole hyötyä?
 • Mitä eroa on arvioilla ja ajatuksillamme itsestämme - ja sillä kuka oikeastaan olemme?
 • Miksi tämä ero on tärkeää itsensä hyväksymiselle?
 • Miksi itsemyötätunnon taidot ovat tärkeämpiä hyvinvoinnille kuin itsetunto?
 • Miten joustavaa suhtaumista itseä arvosteleviin ajatuksiin voi lisätä?

 

 

MUREHTIMINEN, MÄREHTIMINEN JA NEGATIIVIVINEN SISÄNEN PUHE – PSYKOPODIAA, JAKSO 105

 

Kuvaus: 

Huomaatko negatiivista puhetta mielessäsi? Vatvotko tulevaa? Märehditkö menneissä? Kyky sisäiseen puheeseen on meille tärkeä ja hyödyllinen. Negatiivinen sisäinen puhe voi vaikuttaa hyvinvointiimme ja tuottaa kärsimystä, mutta siitä voi olla myös hyötyä. Liiallinen menneen tai tulevan murehtiminen voi olla haitallista.

Psykologi Nina Lyytisen asiantuntijavieraana negatiivisesta sisäisestä puheesta ja sen vaikutuksista meihin keskustelemassa on psykologi, kouluttajapsykoterapeutti ja tietokirjailija Arto Pietikäinen. 

Tässä jaksossa kuulet muun muassa:

 • Mitä sisäinen puhe on? 
 • Millaista negatiivinen sisäinen puhe on? 
 • Miten menneisyyteen ja tulevaisuuteen kohdistuva negatiivinen sisäinen puhe eroavat toisistaan?
 • Millaista haittaa negatiivisesta sisäisestä puheesta on? Entä mitä hyötyä siitä voi olla?
 • Voiko negatiivista sisäistä puhetta hiljentää?

 

 

AHDISTUS JA SEN ROOLI ELÄMÄSSÄ – TUNTEELLA  EMILIA KUJALLA

 

Kuvaus:

Mikä meitä ahdistaa ja miksi? Mitä ahdistus oikeastaan on ja miten tulla toimeen sen kanssa? Kolmannessa Tunteella-podcast jaksossa Emilia Kujalan vieraana keskustelemassa ahdistuksesta on psykologi, psykoterapeutti Arto Pietikäinen.

 PSYKOLOGINEN JOUSTAVUUS JA FLOW – FLOW -AKATEMIA

 

Kuvaus:

Vieraana tällä kertaa psykologi Arto Pietikäinen, jonka kanssa sukelsimme syvälle psykologiseen joustavuuteen. Podcastin aikana pohditaan psykologisen joustavuuden merkitystä ihmisen elämässä sekä kuljetaan kuuden mielen "kuntosalilaitteen" läpi ja luodaan siten kokonaisvaltainen kuva siitä, miten psykologista joustavuutta voidaan kehittää käytännössä.

 

Jakso löytyy myös YouTubesta

 

 

JOS ELÄMÄ MURJOO, JOUSTAVA MIELI AUTTAA – YLE AREENA

 

Kuvaus: 

Millainen on joustava mieli ja kuinka sellainen hankitaan? Miten mielen joustavuus auttaa suurissa kriiseissä tai vaikeissa elämänmuutoksissa? Mitä on resilienssi? Kuinka myötätunto itseä kohtaan, omien tunteiden kohtaaminen ja omien arvojen tunnistaminen voi estää masennusta? Näihin kysymyksiin vastaa Tiedeykkösessä psykologi, psykoterapeutti Arto Pietikäinen, joka perehdyttää hyväksymis- ja omistautumisteoriaan (HOT) sekä uuden tutkimuksen hyviksi osoittamiin tapoihin selvitä vaikeista kokemuksista. Toimittajana on Jaana Sormunen.

 

 AIVOT HÄIRIKÖIVÄT KUN PITÄISI NUKKUA JAKSO 7 - MUIJANUKUTUS! PODCAST

 

Kuvaus:

 Levottoman mielen ja hurjan ajatuslaukan rauhoittaminen unille on välillä todella haastavaa, vai mitä? Tässä jaksossa käsittelemme sitä, miten mielen ylivireystilan saa purettua ja miten oppia olemaan murehtimatta omasta nukkumisestaan. Me ex-unettomat muijanukuttajat vaihdamme ajatuksia myös unettomuuden kanssa kamppailusta ja unettomuuden uusiutumisen pelosta. Vieraanamme on kouluttajapsykoterapeutti ja psykologi Arto Pietikäinen. Hänen kanssaan keskustelemme mm. huolien ja murheiden käsittelystä, unettomuuden kanssa köydenvedosta sekä siitä miten voisi pysyä levollisena, vaikka valvookin. Podcastin lopuksi asiantuntijavieraamme ohjaa kuulijoille hyväksyvän tietoisen havainnoinnin harjoituksen.

 

 

#31 AMMATILLINEN ITSETUNTO, PSYKOLOGINEN JOUSTAVUUS JA OPPIMINEN

 

Kuvaus:

Tuntuuko toisinaan siltä, että itsetunto voisi kaivata lisäpotkua? Epävarmuus omasta osaamisesta kalvaa tai oppiminen ja uusien asioiden kokeilu ahdistaa. Tässä jaksossa keskustellaan kouluttajapsykoterapeutti Arto Pietikäisen kanssa siitä, miten itsetuntoa voi kehittää. Kuinka omiin omiin ajatuksiin ja tunteisiin opitaan suhtautumaan niin, että niiden kanssa on helpompi tulla toimeen ja saadaan aikaiseksi itselle tärkeitä asioita. Arto kertoo myös millaisia myyttejä ja harhakuvia hyvään itsetuntoon liittyy. Mitä meta-analyysit ovat paljastaneet itsetunnon merkityksestä hyvinvoinnille ja menestykselle? Arto Pietikäinen on psykologi, kouluttajapsykoterapeutti ja tietokirjailija. Artolta on hiljattain ilmestynyt kirja Joustava mieli ja hyvän itsetunnon ABC.

 


KUINKA HARJOITETAAN HYVÄÄ ITSETUNTOA? – MIELETÖNTÄ, ANJA SNELLMAN! - PODCAST

 

Kuvaus: 

Mistä itseä vähättelevät tarinat saavat alkunsa? Mieletöntä, Anja Snellman! –podcastin vieraana on psykologi Arto Pietikäinen, jonka Joustava mieli ja hyvän itsetunnon ABC -uutuuskirjan kulmakivenä on myötätuntoisen suhtautumisen kehittäminen itseä kohtaan.

Omia ajatuksia ei voi pakottaa paremmiksi, mutta psykologista joustavuutta harjoittamalla tarinat itsestämme voi viedä hiljalleen suuntaan, jossa voimme paremmin. Mielen kuntosalilla voi treenata muuttamaan suhtautumista vaikeisiin ajatuksiin ja tunteisiin sekä vähentämään mielen kontrollivaltaa.

Kuinka hyvää itsetuntoa harjoitetaan? Kuuntele uusin jakso Soundcloudista tai Spotifysta. Huomaathan, että podcastin kuulijat saavat myös alennuksen kirjasta.

 MIHIN TARVITAAN JOUSTAVAA MIELTÄ – MIELETÖNTÄ, ANJA SNELLMAN - PODCAST

 

Kuvaus: 

Psykologi ja kouluttajapsykoterapeutti Arto Pietikäinen keskustelee Anja Snellmanin kanssa joustavasta mielestä. Miten psykologista joustavuutta voi soveltaa ja kehittää vaikeiden ajatusten kanssa painiskellessa? Millaisia työkaluja tarjoaa Pietikäisen käyttämä hyväksymis- ja omistautumisterapia?

Mieletöntä, Anja Snellman! on asiaa, tarinoita ja tunteita poreileva podcast. Snellmanin ja hänen vieraittensa kohtaamisissa setvitään, omakohtaisia kokemuksia pelkäämättä, miksi joku uupuu kerta toisensa jälkeen ja toinen selvää aina yhtä onnellisena kuopista takaisin tasaiselle. Podcastin lähtöoletuksena on: elämä on kummallista ja ihmismieli ihmeellinen.

Arto Pietikäisen teoksia voit ostaa Duodecimin verkkokaupasta. Podcastin kuulijat saavat alennuksen jaksoissa käsiteltävistä kirjoista.

 


Ei kommentteja: