sunnuntai 15. marraskuuta 2015

Miten kohtaat ahdistuksen – kontrollikytkin päällä vai pois päältä?

Onnellisuusansan uusintapainosta odotellessa nostan yhden teeman siitä esiin. Se on Russ Harrisin kehittämä vertauskuva kamppailukytkimestä. Nostan sen siksi, että se kuvaa hyvin sitä, miten tunteet sinänsä ovat täysin luonnollisia, mutta se, miten reagoimme niihin, voi muodostua ongelmaksi.
Aluksi kannattaa katsoa Harrisin tekemä video aiheesta:The Struggle Switch - By Dr. Russ HarrisOte Onnellisuusansasta (Harris, 2012):


Mitä enemmän kamppailet tunteitasi vastaan, sitä enemmän harmia ne tuottavat sinulle. Miksi niin tapahtuu?

Kuvittele, että mielesi takaosassa olisi kytkin – kutsutaan sitä vaikkapa kamppailukytkimeksi. Kun se on kytketty päälle, se tarkoittaa, että kamppailemme jokaista fyysistä tai emotionaalista kipua vastaan, jota elämä meille tuottaa. Mitä tahansa epämiellyttävää koemmekin, yritämme päästä siitä eroon tai välttää edes kohtaamasta sitä.

Kamppailukytkin päällä


Oletetaan, että kohtaamme ahdistusta. Mikäli kamppailukytkin on päällä, tuota tunnetta ei hyväksytä lainkaan. Niinpä saatamme tulla vihaiseksi ahdistuksen vuoksi: ”Kuinka uskallat aiheuttaa minulle tällaisen olon!” Voimme tulla surulliseksi ahdistuksestamme: ”Ei kai taas! Tämä on surkeaa!” Tai sitten ahdistumme ahdistuksesta: ”Tämä on minulle vahingollista. Mitä ihmettä se tekee keholleni.”
Voimme myös tuntea syyllisyyttä ahdistuksesta: ”En saisi joutua pois tolaltani tällä tavalla! Minun pitäisi pystyä parempaan, taas kerran reagoin kuin pieni lapsi!” Voimme myös kohdata sekoituksen kaikista edellä mainituista samaan aikaan. Näitä kaikkia toissijaisia tunteita yhdistää se, että ne ovat epämiellyttäviä, hukkaavat energiaamme ja vähentävät elinvoimaisuuttamme. Sen lisäksi saatamme tulla vihaiseksi, ahdistuneeksi tai masentua niiden myötä. Huomaatko haitallisen kehäilmiön?

Kytkin Off - asennossa


Kuvittele nyt, mitä tapahtuu, jos kamppailukytkin onkin pois päältä. Siinä tapauksessa mikä tahansa tunne, joka ilmaantuu – riippumatta siitä, kuinka epämiellyttävä se on – saa tulla, emmekä kamppaile sitä vastaan. Niinpä jos alkaa tuntea ahdistusta, se ei ole ongelma. Toki se on epämiellyttävää, emmekä pidä siitä, mutta se ei ole mitään kauheaa. Kun kamppailukytkin ei ole päällä, ahdistustasomme saa nousta ja laskea vapaasti tilanteen mukaan. Joskus ahdistusta on paljon, joskus vähän, ja toisinaan ei lainkaan. Mutta mikä tärkeintä, me emme tuhlaa aikaa ja energiaa kamppailuun sitä vastaan.

Tunteen vahvistinlaite


Kamppailukytkin on kuin tunteen vahvistinlaite – kytke se päälle, ja pian alat kehittää kiukkua ahdistuksesta, ahdistusta kiukusta, masennusta masennuksesta, tai syyllisyyttä syyllisyydestä. Saatamme jopa tuntea silloin syyllisyyttä kiukusta ahdistustamme kohtaan – ja sitten masennuksen tunteita tästä syyllisyydestä!

Eikä se pääty tähän. Kun kamppailukytkin on kytketty päälle, olemme haluttomia hyväksymään näiden epämiellyttävien tunteiden läsnäoloa. Se tarkoittaa, että olemme ahdistuneita näistä tunteista, ja samaan aikaan teemme mitä tahansa, jotta pääsisimme eroon niistä tai voisimme välttää ne kokonaan. Joillekin ihmisille se tarkoittaa turvautumista lääkkeisiin tai alkoholiin, mikä puolestaan voi johtaa riippuvuuden syntymiseen, ihmissuhdevaikeuksiin ja suureen joukkoon muita hankalia oheisongelmia. Jotkut saattavat käyttää syömistä pakokeinona, joka voi ajan myötä johtaa ylipainoon tai syömishäiriöihin.

Ihmiset keksivät lukemattomia tapoja yrittäessään välttää epämiellyttäviä tunteita tai päästä niistä eroon: keinot vaihtelevat tupakoinnista seksiin ja shoppailusta internetin selailuun. Suurin osa näistä kontrollikeinoista ei aiheuta ongelmia, kunhan niiden käyttö pysyy kohtuudessa. Mutta mikä tahansa näistä voi muuttua ongelmalliseksi, jos sitä käyttää aina vain enemmän. Ne saattavat johtaa riippuvuuksiin, parisuhdevaikeuksiin, terveysongelmiin tai sitten vain varastavat aikaa kohtuuttomasti. 

Tiivistelmä


Kun kamppailukytkin on pois päältä:

  •       
 tunteemme saavat tulla ja mennä vapaasti
  •      
  emme tuhlaa aikaa ja energiaa kamppailemalla niitä vastaan tai välttele niitä

  •         emme kehitä edellä kuvattua likaista pahaa oloa.
Kun kamppailukytkin on päällä:

  • jumiudumme tunteisiin
  • käytämme valtavasti aikaa ja energiaa kamppailuun niitä vastaan
  • kehitämme runsaasti tuskallista ja turhaa likaista pahaa oloa. 

Kumpaan asentoon sinä asetat kontrollikytkimen, ja mitä seurauksia sillä on?


Ei kommentteja: