sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Onnellisuusansa ja Shakkipöytä - vertaus

HOT - työskentelyssä vertauskuvat ovat tärkeässä roolissa useasta syystä. Niiden avulla pyritään murtamaan loogisen järkeilyn ansaa ja avaamaan tie mielen luovaan puoleen. Vertauskuvat auttavat muistamaan asioita, ne eivät tarjoa valmista vastausta, vaan voivat herättää jopa ristiriitaisia ajatuksia,  ja kuulija voi verrata sitä omiin kokemuksiinsa (esimerkiksi "minun kamppailuni on kuin loputonta shakkipeliä ajatuksilla". )

Yksi vanhimmista vertauskuvista on Shakkipöytä -vertaus. Se on alunperin esitelty jo 1999 klassikkoteoksessa Acceptance and Commitment Therapy.

Vertauskuva esitellään myös Onnellisuusansa -kirjassa, josta lainaus alla. Sitä ennen kannatta katsoa kuitenkin tämä Russ Harrisin tekemä animaatio samasta aiheesta. Shakkipelin tarkastelu antaa sinulle käsityksen siitä, miten hyödyllistä on erottaa toisistaan kokija, joka pysyy samana, ja kokemukset, jotka vaihtelevat kaiken aikaa. Siirrytään siis shakkilaudalle:




Ote kirjasta Onnellisuusansa (toinen painos 2016)



Kuvittele shakkipeli, jossa nappulat ovat omia ajatuksiasi ja tunteitasi. Toisella puolella lautaa ovat mustat nappulat: kaikki ”pahat” ajatuksesi ja tunteesi. Toisessa päässä ovat valkoiset nappulat: kaikki ”hyvät” ajatuksesi ja tunteesi. Nappuloiden välillä käydään loputonta taistelua. Valkoiset hyökkäävät mustien kimppuun ja päinvastoin. Vietämme elämästämme suuren osan jumiutuneena tähän peliin. Se on kuitenkin sota, joka ei pääty koskaan, koska molemmilla puolilla on lukematon määrä nappuloita. Sillä ei ole mitään väliä, kuinka monta nappulaa laudalta syödään, koska niiden tilalle tulee aina uusia nappuloita.

Nyt kun yrität kohottaa itsetuntoasi, keräät laudalle niin monta valkoista nappulaa kuin mahdollista. Käytät positiivisia ajatuksia, kuten ”esimies antoi minulle juuri palkankorotuksen”, ”aion liikkua kolme kertaa viikossa” tai ” autan parasta ystävääni selviämään vaikeasta kriisistä” ja niin edelleen.
Kun siirrät näitä valkoisia nappuloita laudalla, itsetuntosi alkaa nousta. Ongelma piilee siinä, että laudalla on kokonainen armeija mustia nappuloita, jotka odottavat vain tilaisuutta vastaiskuun. Saman tien, kun teet jonkun kömmähdyksen – hetkellä, jolloin et toimikkaan, niin kuin ”minä olen hyvä” -arviointisi edellyttäisivät – mustat nappulat hyökkäävät, ja itsetuntosi häviää kuin taikaiskusta.
Lopetat liikunnan muutamaksi päiväksi, ja mielesi sanoo: ”Siinä näet, tiesit, ettei tätä kestä kauan. Olet niin surkea!” Menetät malttisi ystävän seurassa, ja se toteaa: ”Millainen surkea ystävä oikein oletkaan?” Teet virheen töissä, ja saat kuulla mielesi moitteet: ”Siinäpä vasta luuseri – et osaa tehdä edes työtäsi oikein!”

Niinpä yrität koota laudalle lisää valkoisia nappuloita. Jotkut ihmiset käyttävät siihen positiivisia vakuutteluja ja toistavat yhä uudelleen itselleen kannustavia lauseita: ”rakastan, kunnioitan ja hyväksyn itseni”, ”olen loistava tyyppi, täynnä rakkautta, voimaa ja rohkeutta”. Ongelmia näiden vakuuttelujen suhteen tulee siitä, etteivät useimmat ihmiset tosissaan usko sitä, mitä hokevat. Se kuulostaa vähän samalta kuin hokisi itselleen: ”olen Teräsmies” tai ”olen super- nainen”. Riippumatta siitä, kuinka useasti toistat tällaista itsellesi, et oikeasti usko sitä, vai mitä?
Toinen ongelma nousee siitä, että käytätpä mitä tahansa positiivista vakuuttelua, olipa se sitten ”totta” tai ei, se herättää luonnostaan mielessä negatiivisen vastareaktion. (Valkoiset nappulat vetävät aina puoleensa mustia.)   
            
On selvää, että voimme löytää lukemattomia hyviä ja huonoja tarinoita, joita kerromme itsestämme, ja niin kauan kuin keskitymme itsetuntoon, tuhlaamme aikaamme tässä shakkipelissä, taistelemassa loputonta taistelua yhä uusia negatiivisia ajatuksia vastaan.
Oletetaan vaikka, että musta nappula ilmaantuu laudalle ja sanoo: ”miten saatoit olla kuin joku idiootti?” Sinä siirrät valkoisen nappulan avuksesi: ”Tietenkään et ole mikään idiootti. Teit vain virheen, ja olet inhimillinen.” Mutta saman tien ilmaantuu uusi musta nappula sanoen: ”Ketä yrität huijata? Etkö tajua, miten pilasit sen jutun!” Sinä käyt jälleen vastahyökkäykseen valkoisella nappulalla: ”Kyllä, mutta nyt olen ottanut opikseni.” Taas ilmaantuu uusi musta nappula: ”Olet melkoinen idiootti, et koskaan opi tekemään sitä oikein!”
Taistelu käy yhä kuumemmaksi, ja aina vain uusia nappuloita liittyy siihen mukaan. Samalla kun koko huomiosi on kiinnittynyt tähän shakkipeliin, on vaikea huomata mitään muuta. Kadotat yhteyden elämääsi ja ympäristöön, kun olet täysin uppoutuneena kamppailuun omien mielipiteittesi kanssa.

Näinkö haluat oikeasti käyttää aikaasi? Taistelemalla omia ajatuksia vastaan? Yrittäen todistaa itsellesi, että olet hyvä? Olla jatkuvasti oikeuttamassa tai ansaitsemassa arvosi ihmisenä? Eikö olisi parempi siirtyä pois tästä taistelusta?

Täydennys kirjasta Kohti arvoistasi


Pelilaudan asemasta käsin peli näyttää erilaiselta. Voit huomata kaikki nappulat, ja antaa niille tilaa laudalta – myös mustille. Voit katsella peliä, jota laudalla käydään, mutta et osallistu itse siihen. Suhteesi peliin ja nappuloihin on toisenlainen, jos tarkastelet niitä tästä pelilaudan asemasta. Vaikka pelitilanne laudalla vaihtelee, niin lauta pysyy samana. (Lähde: Pietikäinen, A. Kohti arvioistasi 2014)


tiistai 5. tammikuuta 2016

Onnellisuusansan uusi painos ilmestyy

Onnellisuusansan uusintapainos ilmestyy tammikuun toisella viikolla. Tässä sen uusittu Esipuhe, jossa peilaan hiukan HOT - mallin kehitystä  ja sitä, mitä on tapahtunut ensimmäisen painoksen ilmestymisen jälkeen:




Suomentajan alkusanat toiseen painokseen



Tätä Onnellisuusansan uusintapainosta on odotettu, ja on hienoa, että Kustannus Oy Duodecim päätti julkaista sen. Mistä nämä odotukset kertovat?
Yhä useampi suomalainen on tutustunut kirjan taustalla olevaan hyväksymis- ja omistautumisterapiaan (HOT) joko terveydenhuollon asiakkaana, Joustava mieli -kirjojen lukijana, mielenterveystyön ammattilaisena tai alan opiskelijana. Sen myötä kun tietoisuus tästä kolmannen aallon kognitiivisen suuntauksen mallista on lisääntynyt, on kasvanut myös kiinnostus lukea suomenkielisiä oppaita aiheesta. Tämä kirja on yksi parhaista siihen tarkoitukseen.
On ollut mielenkiintoista seurata hyväksymis- ja omistautumisterapian kehityskulkua. Kun kirjan englanninkielinen alkuteos alun perin ilmestyi vuonna 2007, hyväksymis- ja omistautumisterapiasta oli julkaistu kymmenkunta vaativat tieteelliset kriteerit täyttävää (mukana koe- ja verrokkiryhmät) tutkimusta, ja nyt julkaisuja on 135, mukana myös suomalainen tutkimus masennuksen hoidosta1 . Niistä lähes kolmasosa on julkaistu viimeisen vuoden aikana! Kesällä 2015 kansainvälisessä ACT -konferenssissa oli mukana tuhat ammattilaista eri puolilta maailmaa, ja kaikkiaan edustettuina oli noin 80 maata.


Kirjan kirjoittaja Russ Harris on tällä hetkellä yksi tunnetuimmista HOT -kouluttajista maailmassa. Hän on tähän mennessä kouluttanut yli 18 000 ammattilaista käyttämään näitä menetelmiä. Onnellisuusansan jälkeen hän on kirjoittanut seitsemän muuta kirjaa aiheesta, mutta tämä on niistä ylivoimaisesti suosituin. Sitä on myyty maailmalla noin puoli miljoonaa kappaletta. Tällä hetkellä Harris työskentelee myös Maailman terveysjärjestön neuvonantajana.
Kun Onnellisuusansan sisältöä vertaa siihen, miten itse HOT -malli ja sen käyttäminen ovat muuttuneet vuodesta 2007, niin perusta on pysynyt ihan samana. Tässä kirjassa Harris esittelee psykologisen joustavuuden kuusi perusprosessia; eriyttäminen, laajentaminen, tarkkaileva minä, tietoinen läsnäolo, arvojen kirkastaminen ja omistautuminen teoille. Nykyään nämä kuusi perusprosessia tiivistetään usein kolmeen: hyväksyvä havainnointi (hyväksyvä suhde ajatuksiin ja tunteisiin), tietoinen läsnäolo ja omistautuminen (arvojen kirkastaminen ja omistautuminen teoille). Kun Harris käyttää tässä kirjassa käsitettä laajentaminen (engl. expanding), niin nykyään sen tilalle on vakiintunut käyttöön käsite tilan tekeminen (engl. open up).
Kaiken kaikkiaan tämä kirja on yhä ajankohtaisempi ja tuo tärkeän, radikaalin ja valtavirtausten vastaisenkin mallin ihmisen hyvinvoinnin tukemiseen. Nautinnollisia lukuhetkiä!
Orivedellä 14.11. 2015
Arto Pietikäinen

Lähteet:
1. Lappalainen P, Langrial S, Oinas-Kukkonen H, Tolvanen A & Lappalainen R. Web-Based Acceptance and Commitment erapy for depressive symptoms with minimal support: A randomized controlled trial. Behavior Modication 2015; 39: 805–834.